Λίγα λόγια για Το Ταξίδι

Ένα βιβλίο για την Ελλάδα οφείλει να είναι ζωντανό όπως Εκείνη. Το βιβλίο αυτό αφορά ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2018. Είναι ένα βιβλίο ανοικτό στο χρόνο: όπως το ταξίδι, που ακόμη και τους ίδιους τόπους κάθε φορά τους βλέπεις διαφορετικούς, έτσι και αυτό το βιβλίο κάθε φορά που θα το διαβάζεις ίσως θα το βρίσκεις και διαφορετικό.



Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε δύο ειδών αναγνώστες. Κατά πρώτο λόγο ενδιαφέρει αυτούς που αγαπούν τα ταξιδιωτικά αναγνώσματα. Παραδόξως, ενώ αυτή η χώρα έχει τεράστιο ιστορικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, η ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία είναι λιγοστή. Ελάχιστοι συγγραφείς έχουν γράψει ταξιδιωτικά κείμενα και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αμιγή ταξιδιωτικό χαρακτήρα, αλλά οι συγγραφείς κατά κανόνα χρησιμοποιούν τον χώρο ως ιδεολογική αφορμή παρά ως κύριο θέμα, αφήνοντας κατά μέρος βεβαίως και το ότι τα περισσότερα κείμενα από αυτά αφορούν χώρους εκτός Ελλάδος και όχι εντός. Κατά πρώτο λόγο λοιπόν, το βιβλίο πιθανώς ενδιαφέρει αυτούς που θέλουν να διαβάσουν περιγραφές άλλων χώρων εκτός του δικού τους χώρου, τόπων εκτός του δικού τους τόπου, για λόγους πληροφορίας και φυσικά για την αισθητική απόλαυση. Είναι ευχάριστο να διαβάζεις για μέρη μακρινά όπου δεν έχεις πάει, όπως και το να βλέπεις φωτογραφίες που προσπαθούν να έχουν το αισθητικό κριτήριο. Αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος να διαβάζει κανείς ταξιδιωτικά κείμενα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε αυτό.

Όμως ο συγγραφέας δεν θέλει να μείνει εκεί. Κυρίως στοχεύει στο είδος του αναγνώστη που είναι διεισδυτικός, απαιτητικός, όχι μόνο στην ίδια την ανάγνωση αλλά και στο βαθύτερο νόημα των πραγμάτων. Το βιβλίο απευθύνεται στους Έλληνες που αγνοούν την Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτοί είναι πάρα πολλοί. Δυστυχώς, και για αυτούς, και για την Ελλάδα. Έλληνες υπάρχουν δύο ειδών, αυτοί που έχουν ελληνική καταγωγή και αυτοί που δεν έχουν, και οι δεύτεροι είναι οι περισσότεροι και ευτυχώς ξέρουν την Ελλάδα καλύτερα από τους πρώτους. Δυστυχώς όμως σήμερα η Ελλάδα ως χώρα βρίσκεται στα χέρια των πρώτων. Το βιβλίο αυτό συνιστά μία πραγματική μαρτυρία, μία μαρτυρία σε πραγματικό τόπο και σε πραγματικό χρόνο, για αυτή την ιδιότυπη κατοχή. Κατά κανόνα οι σύγχρονοι Έλληνες, ξεχνώντας και τον χρόνο και τον χώρο, ξεχνούν και την ιστορία και την πατρίδα τους.

Η σελίδα είναι θυγατρική της σελίδας Η Άλλη Ελλάδα. Ο "Χάρτης" στην κεφαλίδα της σελίδας θα είναι ο πλοηγός σου. Καλό σου ταξίδι!



Υπόδειξη για την ανάγνωση

Η σελίδα αυτή προσομοιάζει την δομή ενός πραγματικού βιβλίου, προσπαθώντας να συνδυάσει την ανάγνωση του φυσικού βιβλίου με την πρόσβαση του διαδικτύου. Παρακαλώ, διάβασε το βιβλίο από την αρχή, με τη σειρά και με προβολή των εικόνων κλικάροντας επάνω τους.

Ως μία θεματική εισαγωγή, δες ένα πεντάλεπτο trailer.

Η διαδρομή του ταξιδιού ήταν αυτή.